Kuih Guna Tepung Ubi. Ubi yang telah direbus perlu dilenyek. Goreng hingga tepung bertukar keperangan dan ubi empuk.
Tepung kapur merupakan kuih tradisi terengganu. Resepi di bawah ini menggunakan sukatan cawan sahaja dikongsikan oleh cik puan mazs shaari di facebook. Kuih ini menggunakan ubi kayu yang telah disagat dicampur dengan sagu ubi kayu, santan dan perasa serta tidak memerlukan bahan asing seperti tepung sedikitpun.
Berlainan Dengan Talam Ubi Yang Boleh Di Potong.
Kuih ni rasanya sama lah lebih kurang kuih talam ubi. Sebab tu kalau di kelantan biasanya mereka masak dalam loyang besar dan kalau nak makan baru senduk ubi tu dalam pinggan dan baru di curahkan kuah santan atasnya. Ya, kuih tempatan ialah kuih yang menggunakan bahan tempatan yang mudah didapati di negara kita.
Selalunya Kuih Lapis Ni Dibuat Dengan Menggunakan Tepung Beras.
Yang menarik kali ini, kuih lapis diperbuat dari 100% tepung ubi, jadi mesti kuihnya sedikit kenyal kenyal. Kalau kebiasaan kaler putih dan merah, tapi kalau orang peranakan baba nyonya, mereka akan buat warna yang agak terang dan kuih lapis biasanya dalam lapisan yang ganjil, samada 5, 7 atau 9.tapi kebiasaannya 9 lapis. 34 cawan air ice cream soda.
Biar Adunan Selama 1/2 Jam.
Warna pulak ikut lah suka anda nak guna warna apa. Yang dihidangkan rumah tok pa tu, adalah tepung boko beras. Semoga bermanfaat tips dna panduan kali ini.
• 1 Cawan Tepung Gandum.
Cara buat kuih jejari manis. Daku ingat ada guna tepung apa2 lah kan. Tapi kali ni buat kuih lapis versi tepung ubi.
Cara Nak Buatnya Sebenarnya Sangat Mudah.
Bila disebut kuih tempatan pastilah kuih tradisional yang terbayang di ingatan. Toskan keledek sehingga kering air 3. Ni la first time tengok kuih lapis versi tepung ubi yang dibuat oleh bibik.