Jelatah Timun Dan Nenas

Jelatah Timun Dan Nenas. Resepi atau resep jelatah ini adalah resepi ibunda. Sangat cepat disediakan dan rasanya pula sedap dan tak menjemukan.

Acar Nenas Dan Timun YouTube
Acar Nenas Dan Timun YouTube from www.youtube.com

Kesemuanya gandingan yang lengkap untuk sepinggan nasi beriani. Nak petak, belah tengah, bujur sirih mahu pun bulat. Cukuplah untuk 3 orang makan.

**Tak Perlu Tambah Air, Nanti Air Dari Nenas Dan Timun Akan Keluar Lepas Cuka Ditambah.


Bila makan dengan sambal sosnya tu, terasa nikmatnya. Nenas (ejaan sebenar ialah nanas) 6 biji potong 6 menegak buang empulur, potong dalam 1cm lebar. Jelatah aka acar mentah (pickled mixed vegetables) recipes.

Resepi Ini Tidak Menggunakan Cuka Dan Air Kerana Nenas, Tomato Dan Timun Akan Mengeluarkan Air.


Acar darat / jelantah/jelatah nenas timun cili merah dan hijau bawang merah semunya dihiris kemudia dicampurkan sekali didalam bekas, ditambah garam dan gula posted by tok_chik at sunday, december 19, 2010. Salam.selamat mlm gak.alhamdllh, sampai ke mlm line tenet okey lar.leh la atie buat n3 lagik!jelatah nie(kata org perak la.)atie buat. Letakkan gula dan garam sedikit demi sedikit.

Untuk Resepi Ayam Masak Merah Pula, Boleh Klik Di Sini.


Pencuk adalah satu nama makanan yang sering dihidangkan dalam majlis kenduri yang dipadankan dengan nasi minyak, nasi beriyani malahan dengan nasi lain.makanan yang diberi nama pencuk juga sering dipanggil sebagai jelatah, acar timun nenas atau acar cuka memang sangat mudah disediakan dan enak dimakan. Kemudian hiris halus bawang merah. Mungkin lain daerah lain gelarannya.

Nak Petak, Belah Tengah, Bujur Sirih Mahu Pun Bulat.


Lagi sedap kalau ayamnya tu tak garing sangat dan digoreng juicy. Untuk resepi ayam masak merah kenduri ni, dah bermacam versi dah kita tengok orang buat. 2) kemudian potong nipis bahan yang telah dibersihkan tadi.

Nenas Timun Bawang Besar ~ Mayang Cili Besar ~ Hiris Sedikit Cuka Garam & Gula Secukup Rasa Nenas & Timun Dipotong Ikut Suka Saiz Kegemaran.


Satukan semua bahan dan gaulkan bersama sedikit cuka, garam dan gula. Sos cili dan tomato masukkan sedikit demi sedikit. Tapi kebanyakannya memang ada rasa pedas, masam dan manisnya.

LihatTutupKomentar

ads1

close