Resepi Umbut Kelapa

Resepi Umbut Kelapa. Jarang dapat makan maklum lah nak dapat umbut kelapa bukan. Resepi ini saya dapati dari maggi, memang `simple' dan cepat.

Tertunailah Hasrat Di Hati Masak Lemak Cili Padi Umbut
Tertunailah Hasrat Di Hati Masak Lemak Cili Padi Umbut from www.kakinakl.com

Dalam video ini kedeq cara memasak umbut kelapa yang sangat simple. Bila umbut telah empuk, masukkan santan pekat & secukup air (jika perlu). Rebus unbut bersama 1 mangkuk air hingga air kering 2.

Resepi Umbut Kelapa Yang Sedap#Caramasakumbutkelapa#Gulaiumbutkelapa#Tumisumbutkelapa#Sayurumbutkelapatagumbut Kelapa Masak Cili Apiumbut Kelapa Masak Lemaka.


Emm.ingat lagi tak bila last sekali menu tu kita makan 🤔. Bila umbut telah empuk, masukkan santan pekat & secukup air (jika perlu). Resepi ini hanya sebagai panduan saja kerana aku ikut sukatan umbut yang aku dpt.

Tambah Daun Kunyit Dan Tuang Pati Santan.


Hello, umbut kelapa ada salah satu makanan tradisional. Bila pokok kelapa ditebang, pasti yang best ialah kita dapat umbut kelapa. Hari tu masa gi kenduri qaseh kat jerteh kami di hidangkan makan malam di rumah dia,memandangkan kami datang awal 2 hari tuk bantu persiapan.satu menu yang memikat hati cik sue adalah acar umbut kelapa sawit ni,sebelum ni cik sue selalu jumpa umbut kelapa biasa yang di.

Aya Jadi Saya Yang Tidak Pernah Memasak Umbut.


Dalam video ini kedeq cara memasak umbut kelapa yang sangat simple. Sekarang ini pasti di antara anak anak yang tidak pernah dengar nama nya apa tah lagi merasainya kann. Gaul rata dan tuang santan cair.

Umbut Kelapa Masak Gulai Lemak Cili Api Resepi Mak.


Yang ini bak beli masa dia pi pasar tani jumaat lepas. Bila minyak tlh panas, tumis bahan2 tumbuk tadi sehingga naik bau. Umbut kelapa (potong ikut saiz yang disukai dan dibersihkan).

Ke Salah Satu Menu Time Kenduri Kendara Dulu Dulu Hehehe.


Boleh diganti dengan umbut pisang (di kelantan di panggil rias pisang) atau rebung madu.tapi cara tradional ni tidak patut diubah suai sebagai warisan turun temurun masyarakat kelantan. So agak2 sendiri jelah sukatan bahan2 yg lain ya. Dalam kondisi masih mentah, umbut yang warnanya putih bersih ini terasa manis dan bisa dikonsumsi langsung.

LihatTutupKomentar

ads1

close