Resepi Kaswi Tepung Beras. 2 sudu besar tepung ubi; Kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
2 sudu makan membukit tepung beras; Tuang dalam tin dan kukus 40 minit dengan api sederhana. 1/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung ubi kayu 1.50 sudu besar tepung gandum 1/4 cawan air 1/2 cawan santan cair 1/2 cawan gula melaka
Masukkan Sedikit Adunan Ke Dalam Acuan Biar Separuh Sahaja.
1 sudu kecil air alkali; Campurkan gula kedalam tepung yang diayak tadi. Gunakan cawan metrik untuk sukatan yang tepat.
Kuih Bingkai Tepung Beras Merupakan Salah Satu Kuih Tradisi Yang Dulu, Dengan Menggunakan Tepung Beras Dan Santan Sahaja Pun Boleh Dijadikan Satu Hidangan Kuih.
Kuih kaswi kalau banyak tepung ubi jadi liat. Cara buat resipi apam tepung beras : Satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang ½ cawan air dan air abu.
Campurkan Tepung Beras Dan Tepung Pulut.
Bila adunan kaswi dicampur nescafe atau kicap pekat.tak menjejaskan rsa ke.atau sekadar merubah warna supaya lagi gelap. Sudu besar tepung beras • tepung gandum • santan • santan (1 kotak santan kecil + air sehingga cukup 2cawan) • gula kastor • garam • pewarna (ikut citarasa anda π) • pulut (direndam 2jam) 1jam 30minit. Kacau hingga sebati.jerang atas dapur dan kacau hingga hangat sikit.tuangkan ke atas kaswi yg masih dalam kukusan dan kukus sehingga serikayanye masak.
2 Sudu Besar Tepung Ubi;
Dalam satu mangkuk besar, satukan tepung beras, tepung ubi dan tepung jagung, gaul rata. Dalam mangkuk besar, campur rata tepung beras, tepung tapioka, gula, garam dan minyak. Tuang air gula dan gaul rata dengan whisk, masukkan santan dan air kapur.
Masukkan Air Kapur, Kacau Lagi.
Kena pula yang lembut dan cukup lemak manisnya, lagilah tak puas makan. Dalam satu mangkuk satukan tepung beras pulut dan tepung gandum. Bagi penggemar sajian kuih kaswi, boleh cuba resipi perkongsian saudari zaimah zakaria ni.