Resepi Air Asam Tanpa Belacan

Resepi Air Asam Tanpa Belacan. Ikan kembung rebus air asam, menu yang mudah dan sangat menyelerakan, juga sangat cepat disediakan. Air asam memang sedap untuk dibuat pencicah bersama ikan atau daging.

Resepi Air Asam Sedap malayhaha
Resepi Air Asam Sedap malayhaha from malayhaha.blogspot.com

Tambahan air asam jawa dan air hingga mengikut kepekatan yang diingini. Resepi arwah bonda mak senior sekolah dulu. Suami ita memang pencinta sambal belacan.

Biasanya Saya Buat Air Asam Tanpa Kerisik Tapi Kali Ini Resepi Air Asam Yang Saya Buat Ni Ada Campuran Belacan Dan Juga Kerisik Untuk Menaikkan Lagi Kesedapan Rasanya.


Untuk tahan lebih lama masukkan cuka. Kemudian masukkan ayam yang telah korang goreng tadi. Renih lagi beberapa minit, tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya.

Jadi, Air Asam Yang Kita Sediakan Itu Mestilah Ada Masam, Masin, Manis Dan Pedas Secukup Rasa.


Tuang ke dalam mangkuk dan masukkan pula hirisan bawang besar dan tomato. Kalau makan air asam gaul dengan ikan dan nasi. Resepi air asam ini juga sangat popular di utara.

Air Asam Memang Sedap Untuk Dibuat Pencicah Bersama Ikan Atau Daging.


Kalau ada ikan kembung yang segar memang sesuai dimasak sebegini. Sambal ini tak perlu tumis ya. Memang sedap sambal belacan ni.

Kalau Sebelum Ini Saya Menyediakan Sambal Kicap Sebagai Pencicah Di Sini Tapi Kali Ini Saya Menyediakan Air Asam.


Apa yang menarik ita untuk mencuba kerana ia tidak menggunakan limau nipis atau limau kasturi, sebaliknya hanya menggunakan air asam dan cuka. Haaaa air asam tanpa belacan ni ada sejarahnya tersendiri huhuhu sebenarnya, air asam ni terwujud sbb my mum xleh mkn belacan (resdung lah bersin lah) so terpaksalah menginvent kan sket air asam ni. Air asam sangat mudah disediakan namun tidak semua orang mampu menghasilkan air asam yang sedap.

Biasanya, Resepi Air Asam Ikan Bakar Disediakan Dari Perahan Asam Limau Atau Asam Jawa.


Aku selalu buat air asam ni bila bakar ikan. Air (ikut berapa byk kita nak kuah dia) garam, perasa. Tapi oleh kerana tekak terliur asam pedas ala johor, harini kita masak tapi versi takde belacan.

LihatTutupKomentar

ads1

close