Resepi Jeruk Cermai Pedas

Resepi Jeruk Cermai Pedas. Minggu lepas sha teringin nak makan nasi minyak jadi belilah timun batang, lobak dan nanas untuk dibuat acar timun, tetapi setakat buat acar sedikit sahaja nanas diperlukan jadi sha nak makan buat nanas begitu sahaja lah. Sambal yang pedas melekat ini sangatlah sedap apabila dimakan bersamaan lalap, petai dan juga daging ayam goreng mahupun ikan.

Resepi Jeruk Cili Besar Runawa Yangels
Resepi Jeruk Cili Besar Runawa Yangels from runawa-yangels.blogspot.com

5 keping hirisan ikan tenggiri ~ ita guna ikan merah. Namun ada bezanya terutama dari segi bau bahulu. Bagi masyarakat kita, sawi jeruk ini paling biasa dimasukkan ke dalam masakan asam pedas terutama di negeri johor.

Rupanya Ini Cara Betul Buat Sirap Bandung Soda Supaya Tak Berketu…


Di zaman yang serba moden ini, nak makan bahulu lebih senang kerana banyak peralatan yang boleh bantu dalam proses memasak bahulu sendiri. Pastu bubuh lah cili api 5 biji dan ejas kesesuaian pedas kalau suka. Selepas dua hari, buang air bersihkan tos.

Resipi Sedap Dan Mudah Untuk Jeruk Cermai.


Jeruk yang enak mestilah rangup dan tidak lembik. Biar dalam suhu bilik semalaman. Masakkan air, gula pasir, garam dan cuka.

Sebab Untuk Makan Cenggitu Sahaja Agak Masam 😖.


Kalau tak suka pedas tak letak pun takpe. Sambal yang pedas melekat ini sangatlah sedap apabila dimakan bersamaan lalap, petai dan juga daging ayam goreng mahupun ikan. Di bawah ini, penulis akan kongsikan beberapa resepi jeruk mangga yang rangup.

(Kalau Nak Pedas, Tambahkan Lada Kering, Gula Kerek Dan Belacan.) Esoknya Simpan Dalam Peti Selama 2 Hari.


Dah masak harini, sy suka mkn asam pedas letak daun kesum, tp lupa nk beli, ganti limau purut.mmg sedap resepi ni sampai ibu tambah 2 kali. Yang penting tahap kebersihan terjamin dan tanpa bahan pengawet. Lagi jimat dan sedap kalau buat sendiri sebab kita boleh adjust ikut citarasa kita.

1 Kuntum Bunga Kantan ~ Belah 2 Setiap 1 ( Ita Ganti Daun Kesum ) 1 Senduk Nasi Penuh, Cili Kisar.


Sejukkan baru masukkan ke dalam bekas jeruk pauh. Newer post older post home. Selepas 2 hari baru sedap untuk dimakan.

LihatTutupKomentar

ads1

close