Kuih Gula Apong

Kuih Gula Apong. Sarong kuih dibuat menggunakan daun pucuk. Sarawak’s famous gula apong or nipa palm sugar is a type of sugar that comes from the nipa palm tree (nypa fruticans), which grows abundantly in the coastal areas of sarawak.the sugar can be easily distinguished by its golden caramel colour (and in some cases dark reddish brown) and natural sweet taste that is said to be less intense than white or brown sugar.

Keistimewaan Gula Apong Sarawak Laman
Keistimewaan Gula Apong Sarawak Laman from borneodihati.org

Kalau di sarawak kebanyakkanya or. Banyak resepi penyaram yang orang share. It always has 2 flavors combined, screwpine (pandan) and palm sugar (gula apong).

Ia Turut Mendapat Tempat Di Kalangan Pelancong Sekiranya Datang Ke Sarawak.


Penggunaan gula apong oleh penduduk tempatan pula sangat popular sebagai bahan membuat pelbagai jenis kuih muih tradisional masyarakat sarawak. Kalau di sarawak kebanyakkanya or. Sy baru mula belajar buat kuih ni.

Kuih Penyaram Yang Dibuat Oleh Kami Adalah Menggunakan Gula Apong.


Saya mengenali gula apong setelah bertugas di jabatan pertanian sarawak selama lebih 2 tahun dan berpeluang melihat proses pembuatan gula apong. Penggunaan gula apong oleh penduduk tempatan pula sangat popular sebagai bahan untuk membuat pelbagai jenis kuih muih tradisional masyarakat sarawak dan ia juga dijadikan perisa bagi menambah kelazatan sesuatu makanan atau masakan di samping dipercayai kononnya dapat mengurangkan penyakit kencing manis dan darah tinggi dalam. Yang tu kena tambah rm5.00.

For Sarawakian, Gula Melaka Is Never Common And Gula Apong Is Commonly Sold In The Market.


Rasanya cukup enak dan sangat sesuai untuk membuat kuih muih. Oct 26, 2021 @ 9:00. Assalammualaikum semuuaaa.ni resepi penuh kuih keria dari nis tau.selamat mencuba😋.jgn lupa like dan subscribe channel nis ye.terima kasih

Antaranya Ialah Seperti Kuih Celorot(Gambar Di Bawah), Kuih Keria, Dan Kuih Bongkol.


* daun yang digunakan adalah daun pokok apong atau nipah yang mengeluarkan haruman apabila dikukus atau dibakar. Gula apong is traditionally made by boiling and continuously stirring nipah sap for hours over a wood fire. —photo courtesy of kiing sie kai.

Saya Paling Suka Dengan Kuih Cincin Yang Menggunakan Gula Apong Sebagai Intinya (Lihat Foto Dibawah).


Kuih ini turut mendapat tempat dikalangan pelancong jika datang ke sarawak. Chocolate belgium, red velvet honey bee, gula apong sarawak, red velvet apong mix & chocolate apong mix. Kuih ini juga sering didapati di negeri sabah tetapi apa yang membandingkannya dengan kuih cincin di sarawak adalah dengan penggunaan gula apong sebagai bahan utama.

LihatTutupKomentar

ads1

close