Resepi Tepung Talam Gula Merah

Resepi Tepung Talam Gula Merah. 3 cawan tepung gandum 200 ml santan cap ayam/1 cawan santan segar pekat 4 cawan air atau santan c. Masukkan santan, gula merah, dan daun pandan ke dalam panci dan rebus.

Di Bawah Tudung Saji Tepung talam (talam gula merah)
Di Bawah Tudung Saji Tepung talam (talam gula merah) from dibawahtudungsaji.blogspot.com

1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 1/2 cawan gula pasi. Bahan b (lapisan bawah) air gula yang dimasak tadi. Kombinasi aroma gula merah dengan lemak masin sungguh sedap.

Resipi Tepung Talam Makcik Tepi Jalan.


3 cawan tepung gandum 200 ml santan cap ayam/1 cawan santan segar pekat 4 cawan air atau santan c. Cara buat kuih talam gula merah: Maksud dilupakan adalah semakin ramai yang tidak tahu membuatnya.

Biarkan Sejuk Seketika Apabila Gula Sudah Larut.


4.bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu. Tapis dan masak sekejap hingga sedikit pekat atau naik wap. >> tapis dan masukkan dalam periuk bersama 1 cawan air lagi.

Aduk Sampai Gula Merahnya Larut, Lalu Tambahkan Garam Dan Tunggu Sampai Santannya Mendidih.


>> satukan semua bahan dengan 4 cawan air dan blend. Kuih talam berlauk by azie kitchen bahan bahan : Masukkan santan, gula merah, dan daun pandan ke dalam panci dan rebus.

Jika Anda Mahukan Lebih Manis Sila Tambah Sedikit Gula Pasir.


Banyak makanan serta resepi (resep) masakan kuih (kue) muih tradisi ataupun tradisional melayu yang semakin dilupakan. Kemudian campur bersama tepung gandum. Tak nak rasa terlalu manis, boleh kurangkan gula.

4 Sudu Besar Gula Putih;


Masukkan kuih tepung talam gula merah ni dalam bekas besar dan makan saja guna sudu. Campurkan singkong parut dengan gula merah, gula pasir dan garam, aduk rata. Bila dah kering, barulah tuang lapisan atas iaitu adunan tepung dengan santan tadi.

LihatTutupKomentar

ads1

close