Resepi Kulit Ketayap Tanpa Santan. 1 1/2 cawan air pandan (kisar 1 1/2 cawan air bersama 10 helai daun pandan) 1 biji telur. 2 sudu besar minyak masak.
Guna kaedah ni, adunan tak perlu ditapis untuk mengelakkan tepung yang bergentel. Susah sangat nak jumpa kuih ketayap ni sekarang. Sapukan kuali dengan sedikit minyak.
👉Masukkan Kelapa Parut Dan Gula Merah Tadi Serta Sehelai Daun Pandan.
Tuang adunan kuih ketayap angaran 1 senduk, ratakan ke selurahan pan.biarkan. So senang la nak buat sebab sememangnya tak ade santan pun kat rumah saya. 1 sudu besar minyak masak.
1 Sudu Besar Minyak Masak.
Selepas itu tapis dan ambil airnya sahaja. Berikut kami kongsikan cara buat kuih ketayap lembut. 2 sudu besar minyak masak.
Sapu Sedikit Minyak Masak Di Atas Acuan.
Panaskan non stick pan, oleskan dengan sedikit minyak. Entah kenapa tak tahulah kalau musim lain, susah betul nak jumpa kuih yang satu ni. Masukkan adunan ke dalam blender dan kisar hingga adunan sebati.
528 X 960 · Jpeg.
Masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kuih ketayap ni ringkas je, yang penting masa buat atau bancuh kulit ketayap tu mestilah jangan bagi tepung gandum bergentel, kalau nak senang blender semua bahan untuk kulit kuih ketayap. 1 cawan tepung gandum 2 biji telur 3 helai daun pandan 1 1/2 cawan santan 1 1/2 sdt garam 2 sdm minyak masak beberapa titis pewarna hijau (jika perlu) bahan inti:
Untuk Mendapatkan Hasil Kulit Yang Cantik, Tapis Adunan.
1 1/2 cawan air pandan (kisar 1 1/2 cawan air bersama 10 helai daun pandan) 1 biji telur. Resipi kuih ketayap mudah dan senang. Resepi ni saya belajar dengan mak mentua.