Resepi Kerang Berlada

Resepi Kerang Berlada. Ini aneka resepi kerang yang bikin kamu kecur air liur! Goreng ikan tadi sehingga garing, angkat dan toskan.

Resepi Kerang Goreng Bersos Tiram ♥♥ MAMA MASZULL ♥♥
Resepi Kerang Goreng Bersos Tiram ♥♥ MAMA MASZULL ♥♥ from maszull.blogspot.com

5 batang cili merah dicincang halus. Kalau kerang tu kena cuci betul2 lah kan. #2 gulai ikan kering tumis darat.

1 Ekor Ikan Siakap Atau Ikan Kembong;


Ketam masak kicap berlada hitam; Potong bula kentang dan goreng hingga garing. 8 biji bawang merah dicincang halus.

Hari Ni Nani Nak Share Resepi Kerang Goreng Sos Tiram Ni Sebab Hari Tu Ada Dua Tiga Orang Yang Minta Resepi.


Ada kerang berbulu, dan ada kerang biasa yang korang makan. 1 keping asam keping (guna asam jawa pun bole) serbuk kunyit. Bila tengok ada kelainan dalam resepi amie ni dengan tambahan budu & belacan.

Kalau Kerang Tu Kena Cuci Betul2 Lah Kan.


Bila air mendidih masukkan belut dan lada burung. Selepas ikan dibersihkan, lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, gaul rata. Bila naik minyak masukkan garam,gula,kentang dan sotong.

Satukan Rempah Kari Dengan Bahan Kisar Halus.


Bahan2 pun dah ada, kebetulan tempe ada 2 bungkus lagi, mat guna lah untuk buat sambal ni. 1/2 kg kupang dibersihkan dan ditoskan. Kalau masak, nak makan pun rasa seronok saja.

Pucuk Paku (Dicelur) Sedikit Belacan (Ditumbuk) 2 Biji Cili Merah (Ditumbuk).


Kalau terer.buatlah macam kotak sikit.bubuhlah daun limau purut kat atas kerang tadi. Resepi ini telah dikongsikan oleh siti marya hj ahmad dan mendapat banyak perkongsian di facebook beliau. * limau purut/kasturi * pembalut aluminium * bubuh kerang yang sudah dibersihkan tadi ke dalam balutan pembalut aluminium.

LihatTutupKomentar

ads1

close