Daging Masak Sambal Hijau

Daging Masak Sambal Hijau. Hi semua, kali ni tema masakan che nom adalah hijau…che nom nk masak ayam sambal hijau. Tumis sambal dengan minyak yang cukup banyak sampai sambal terendam.

Daging Masak Sambal Hijau hybrid art
Daging Masak Sambal Hijau hybrid art from hybridityart.blogspot.com

Sambal hijaunya segar banget karena dipadu dengan jeruk nipis dan tomat hijau. Tumis sambal dengan minyak yang cukup banyak sampai sambal terendam. Masak lagi hingga daging empuk, lalu angkat.

Cabai Rawit Hijau 15 Biji.


Masukkan pula perapan daging bersama air asam jawa. Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. 1/2 sendok teh gula pasir.

Panaskan Minyak, Tumiskan Rempah Penumis Bersama Bawang Besar.


Panaskan minyak didalam periuk kemudian tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan menjadi kekuningan. Menggunakan kuali sama, masukkan sedikit minyak dan bahan kisar. Hi semua, kali ni tema masakan che nom adalah hijau…che nom nk masak ayam sambal hijau.

Masukkan 2 Sudu Besar Minyak Masak Dalam Kuali.


Panggang daging yang sudah dipipihkan dalam oven hingga airnya mengering, lalu goreng. Masakan ni di ilhamkan dari masakan padang, tapi bukanlah resepi original…che nom olah masak ikut citarasa sendiri aja, ikut mudah dapur sendiri. Tutup periuk untuk bagi daging lembut.

Daging Yg Telah Di Goreng.


Panaskan minyak dan goreng daging hingga keperangan. Tumis sambal cabe hijau dengan minyak secukupnya hingga mendidih. Semangkuk ini boleh habis dalam sekali makan.

Kecilkan Api Terus Kacau Hingga Timbul Minyak.


Tumis sambal dengan minyak yang cukup banyak sampai sambal terendam. 500 gram daging sapi potong potong ,kemudian rebus hingga empuk sisihkan. Masak lagi hingga daging empuk, lalu angkat.

LihatTutupKomentar

ads1

close