Cara Buat Sambal Belacan Tumbuk

Cara Buat Sambal Belacan Tumbuk. 20 biji cili padi hijau; Sambal belacan epal hijau resipi wajib cuba ni.

Cara Buat Sambal Belacan Sambal seperti sambal matah
Cara Buat Sambal Belacan Sambal seperti sambal matah from romkositt.blogspot.com

Sambal air asam budu.cara mak aku. Tumbuk bahan bertanda * ikut citarasa ( tumbuk kasar atau sederhana ) 2. Masukkan gula dan garam dan perasa.

Begitu Dengan Cara Masak Samada Goreng Kering Kering, Tumis, Belacan Dibakar, Ditambahkan Dengan Cuka, Asam Jawa,.


Kemudian tumbuk sehingga hampir lumat. Kalau buat, memang saya seorang jer yang makan. Bahan untuk sambal belacan boleh dipelbagaikan.

Masukkan Gula Dan Garam Dan Perasa.


Seterusnya masukkan belacan bakar, garam dan gula secukup rasa. Malah cara penyediaannya pun ringkas. Masukkan ketulan belacan dgn air belacan.

Ini Sebagaimana Yang Dikongsikan Oleh Mariana Dan Paling Bestnya, Dengan Cara Ini Boleh Buat Stok Sambal Belacan.


Gula dan garam kasar secukup rasa; Bersihkan cili padi dan cili merah. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Sambal Air Asam Budu.cara Mak Aku.


Cili pad, cili merah dan cili hijau dipatah2kan ; Mula2 masukkan belacan,bawang merah,dan gula. Cili padi, cili merah di tumbuk lumat.

Bawang Merah * Goreng Semua.


Macam dya suka kalau ada timun ataupun kacang panjang. Selain sambal belacan, terdapat pelbagai lagi sambal tumbuk yang mudah dan sedap. 1/2 sudu teh pes asam jawa.

LihatTutupKomentar

ads1

close