Resepi Terung Masak Sos Tiram. Makan hanya sekadar untuk mengalas perut supaya tidak kelaparan. Tambah bawang besar, cili padi merah, cili padi hijau dan kacau hingga rata.
Tambah Bawang Besar, Cili Padi Merah, Cili Padi Hijau Dan Kacau Hingga Rata.
Tak perlu tambah garam kerana sos tiram sudah cukup masin. Masak agak sedikit garing kemudian masukkan tauhu dan terung, dan gaulkan rata. Sekurang kurangnya adalah lauk tambahan.
Sementara Menyiapkan Ayam Percik Kelantan Untuk Nana, Saya Sediakan Juga Baby Kailan Goreng Dengan Sos Tiram.
Sos tiram 2 sudu besar; Sos tiram bukan sahaja digunakan sebagai bahan penyedap semasa memasak tetapi juga boleh diguna sebagai bahan perapan. Resepi kuih bekang 3 cawan santan 2 cawan gandum 1 cawan tepung ubi 1 cawan gula 1 cawan air pandan (4 helai daun pandan dan 1 ca.
Kemudian Masukkan Sos Tiram, Garam Dan Lada Putih Secukupnya.
3 sudu besar ikan bilis*. Masukkan terung tadi (toskan dulu), kacau dan masukkan kicap cair dan cuka makan. Masak sehingga mendidih dan masukkan pula air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuah menjadi pekat.
Masukkan Sos Tiram, Kicap, Sos Dan Garam (Atau X Perlu Sebab Sos Tiram Tu Dah Masin) 4.
Sos tiram 1 sudu besar. Masukkan bahan kisar dan masak sambal di atas api perlahan sehingga pecah minyak. ️ kemudian kopek kulit kerang dan buang sebelahnya.
Masukkan Sos Tiram, Kicap Manis Abc, Serbuk Perasa Dan Sebuk Kunyit.
Cara penyediaannya pun ada sikit berbeza dari biasa, dan rasanya sangat sedap. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga harum, masukkan cili kisar dan kacau rata. Masukkan ikan bilis, sos tiram, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.