Resepi Pulut Pagi Kelantan. Pernah rasa pulut panggang versi kelantan dan terengganu? Seingat saya, tak pernah pulak saya cuba.
Beras pulut 2cawan direndam 1jam. Sekali pandang nampak macam wa. Segala jenis tepung yang lain dah habis.
Kelapa Puteh Yang Dicampur Garam.
Manisan kampung 2 @ 3 keret* bergantung pada tahap nak manis masing2 *. Beras pulut yang 2 sudu tu dicuci & goreng tanpa minyak. 1/2 biji kelapa parut putih.
Pernah Rasa Pulut Panggang Versi Kelantan Dan Terengganu?
Tanak/kukus pulut seperti biasa dengan air serta daun pandan paras2 air lebih sedikit dari tenggelam pulut. Pulut pagi adalah antara makanan yang dijual sebagai sarapan di kelantan. Gula 1 sudu besar (optional) daun pandan 3helai.
Bagi Yang Nak Cuba Buat Sendiri, Resipi Dibawah Ini Boleh Anda Cuba.
Rendam beras pulut selama sejam, kemudian tuskan. Bila hujan reda waktu petang baru dibeli.kena panggil pulut petang kalau gitu ek. Gaul dengan sudip hingga nampak cantik dan sebati.
2 Ketul Gula Melaka Kerek;
Keunikan rasa pulut yang digabungkan dengan manis gula melaka dan juga lemak masin dari kelapa parut yang digaul bersama garam melengkapkan lagi rasa hidangan ini. So, untuk kepuasan sendiri, kita pun makan dengan kacang merah rebus jugak. Pulut yang rasanya manis manis digandingkan dengan rasa lemak lemak masin kelapa muda parut, memang sangat sedap.
Mak Aku Kata Asalnya Nak Buat Pulut Kelapa Makan Ngan Ikan Pekasam Goreng.tapi Mak Aku Ubah Selera Pulak.mana La Tau Aku Ngan Kakak Suka Pulut Pagi Ni.
Sebagai anak kelantan, pastinya ia adalah salah satu makanan sarapan pilihan saya. Kukus pulut sehingga naik wap (lebih kurang 15 minit) agak dah masak pulut, keluarkan dan gaul dengan air gula melaka tadi. Bubuh daun pandan yang disiat.