Lepat Ubi Kayu Azie Kitchen. Rebus ubi kayu dengan air secukupnya sehingga ubi empuk. Yang bahagian bawah pula terpulang kepada talam jenis apa yang kita sediakan, gula merah ke, pandan ke, ubi kayu ke.
Jom layan resipi dan cara penyediaannya di bawah ini. Resepi kuih bingka ubi kayu ini saya ambil dari blog masam masam manis di sini. Jadi lepas jer makan tengahari dengan lauk2 peghangat saya pun mulakan operasi buat kuih nih.
Masukkan Air Gula Melaka Gula Putih.
Potong sejengkal untuk mudah nak parut dan nak bersihkan kulitnya. Sedikit pewarna hijau jika perlu. 2 cawan air dan ambil patinya.
Bingka Ubi Keledek Azie Kitchen.
Resepi kuih bingka ubi kayu ini saya ambil dari blog masam masam manis di sini. Resepi sira ubi kayu azie kitchen. Jom buat kuih siput by azie kitchen
Tutorial Resepi Lepat Ubi Kayu Azie Kitchen.
Biasanya pokok ubi ditanam sendiri jer dengan mencucuk ke tanah batang yang dipotong. Yang bahagian bawah pula terpulang kepada talam jenis apa yang kita sediakan, gula merah ke, pandan ke, ubi kayu ke. Saya tertarik dengan tulisan bdaria penulis blog berkenaan dengan kuih talam ubi kayu yang dia buat.
Bahan A (Bahagian Luar) 500 Gram / 2 Cawan Ubi Kayu Yang Sudah Di Parut Dan Di Perah Airnya.
Kat negeri kelahiran saya, orang panggil kuih bungkus manis tapi kat tempat lain ada orang panggil kuih lepat ubi kayu. Jadi lepas jer makan tengahari dengan lauk2 peghangat saya pun mulakan operasi buat kuih nih. Rebus ubi kayu dengan air secukupnya sehingga ubi empuk.
Tepung Boko Ubi Kayu By Azie Kitchen Bahan Bahan 1 Ketul Ubi Kayu Yg Besar ~ (Dalam 3 Cawan Ubi Parut) 1 Cawan Gula Pasir 10 Helai Daun Pandan ~ Kisar Dengan 2 Cawan Ai.
Kupas ubi kayu dan parut guna mesin kelapa. Koleh ubi keledek by dapur kak yah. Selain itu, ada juga ubi kayu dibuat pengat atau disira.