Kerabu Sotong Simple. Kemudian celurkan sekejap dengan air panas dan toskan. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Selepas itu, masukkan sosej, isi ketam, bawang, tomato, kobis, daun ketumbar, udang, dan sotong untuk dicelur. Kalau ada kerabu tak ada lauk lain pun tak apa, dapat pula kerabu suhun sotong. Kerabu suhun & udang panggang.
Alas Bekas Hidangan Dengan Daun Salad, Letak Kerabu Tadi Dan Hidangkan Segera.
It is usually eaten during a meal with steamed rice like a side dish or a palate cleanser. Kalau kurang masin, tambah sikit sos ikan. Celur sekejap sotong dalam air mendidih.
This Dish Is Super Easy To Make And Super Delicious!
Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Rebus dalam air panas sehingga sotong nampak dah masak. Selain daripada tomyam, menu kerabu dan somtam juga adalah antara yang menjadi pilihan ramai.
Rebus Sotong Dan Suhun Sebentar.
Potong bulat2, masukkan kedalam bowl. I ended up with very crunchy and a bit on the dark side cuttlefish) 2. Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad.
Gaulkan Sotong Yang Telah Dipotong Dengan Tepung Jagung.
Meanwhile, combine all remaining ingredients, in a bowl. Masukkan kesemua bahan termasuk rebung.gaul sehingga rata. Rebuskan maggi terlebih dahulu, bila dah agak lembut barulah diangkat.
Kerabu Maggi Ini Adalah Antara Olahan Resepi Yang Boleh Anda Buat Di Rumah.
Cakap pasal kerabu ni mesti ramai yang suka makan. 3 ekor sotong dihiris 1 biji bawang besar dihiris 1 biji tomato dihiris 3 tangkai cili api dihiris 3 helai daun ketumbar dihiris 2 batang serai di potong halus 2 biji jus limau nipis satu sudu sos ikan gula (secukup rasa) garam Daun limau purut untuk rebus sotong & pewangi kerabu;